Här kommer nästa blogginlägg om propositioner. Gustav Johansson skriver om verksamhetsplanen.
Butterfly effect är en ganska roligt film eller hur? Varje beslut vi tar eller handling vi gör påverkar en serie av händelser som tillslut kan ge stora konsekvenser. Det är knepigt att veta vilka beslut man skall ta i alla lägen och gör man det på fel nivå eller fel tidpunkt finns ofta risken att man påverkar sådant som man inte alls vill påverka (Butterfly effect).
Butterfly effect är en ganska roligt film eller hur? Varje beslut vi tar eller handling vi gör påverkar en serie av händelser som tillslut kan ge stora konsekvenser. Det är knepigt att veta vilka beslut man skall ta i alla lägen och gör man det på fel nivå eller fel tidpunkt finns ofta risken att man påverkar sådant som man inte alls vill påverka (Butterfly effect).
Det finns en fråga som jag vet att alla i hela förbundet vill påverka och det är vilken typ av servetter man använder under den middag som är på lördagen under Utställningen Unga Forskare. Det har varit ett hett ämne under lång tid och det är kanske dags att rikstämman skriver in i verksamhetsplanen att man skall ha gröna högkvalitativa servetter under denna middag?
Jag tror ni har förstått att jag är ironisk, men hur skall man då göra om man som medlem vill påverka? Vad borde man påverka? Förbundsstyrelsen har i år gjort ett stort arbete med att låta projektledare och kansli ta större ansvar för sin verksamhet. Att beslut och initiativ kommer nedifrån och upp är viktigt för att det skall vara roligt att engagera sig i ett unga forskare!
Men vi vill också att Rikstämman skall få ta de viktigaste besluten och en av de viktigaste besluten vi tar varje år är vilken typ av verksamhet vi skall göra för att uppnå vårt syfte. Ni som kommer ihåg tidigare verksamhetsplan kommer märka en stor skillnad, året förslag på verksamhetsplan täcker in hela hela förbundets verksamhet och svarar på frågan vilken typ av verksamhet skall vi ha i förbundet? Det lämnar utrymme för organisationen att under året forma verksamhet som täcker in detta behov och ett lämnar handlingsutrymme till förbundets entreprenörer ute i verksamheterna att driva sina projekt.
Vi ser fram emot att ha en ständigt aktuell diskussion i Unga Forskare kring vilken typ av verksamhet vi skall ha i förbundet. Vi hoppas att ni själva vågar driva frågan om att lägga till eller tar bort saker i verksamhetsplanen och att slutligen rikstämmans samlade åsikt samlas på ett papper som ligger till grund för ett nytt år av verksamhet som syftar till att ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap och teknik.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaOmformulerar mig lite :)
SvaraRaderaJag vill gärna höra mer om hur ni har tänkt kring verksamhetsplanen. Förstår att ni har utgått ifrån strategin mycket men hur har ni tänkt kring mätbarhet? Hur har ni tänkt att utvärdering av verksamhetsplanen ska gå till?
Vi har velat att verksamhetsplanen skall diskutera frågor som är relevanta för medlemmarna och därför har vi valt att skriva formuleringarna så att de täcker in hela organisationen. Styrelsen har i år arbetat mycket med vilka beslut olika delar av organisationen tar; vilka beslut skall projektledaren ta? Vilka beslut skall general sekreteraren ta? Vilka beslut skall styrelsen ta och slutligen vilka beslut rekommenderar vi att riksstämman tar? Det är självklart roligare att arbeta i en organisation där man får bestämma mycket själv och vi försöker därför, när vi styr, endast ge ramar och inom dessa ramar är entreprenören/projektledaren fria att skapa.
SvaraRaderaUtvärdering av organisationens arbete sker genom årsberättelsen och vad vi lämnar till nästa år är att ta fram viktiga nyckeltal för att kunna se utveckling under flera års tid. Vad riksstämman skall titta särskilt på nästa år är huruvida organisationen verksamhet verkligen täcker in alla aspekter av verksamhetsplanen eller om vi gör för mycket som ligger utanför det som riksstämman säger att vi skall göra. I slutändan är det alltid riksstämman som "väljer" om de är nöjd med organisationens utveckling eller inte och bör utifrån det välja en styrelse som de tror förvaltar organisationen bäst.
Fortsätt gärna fråga, det finns mycket att täcka in men jag vill inte skriva för långa svar :)
Och diskutera gärna och ställ frågor här: http://www.ungaforskare.org/forbundet/internt/forum/1318. Det är lätt att skaffa sig en användare om man inte redan har en!
SvaraRaderaTack för svaret :) Jag tror jag förstår mer hur ni tänker men tycker kanske att nyckeltalen borde vara klara innan man tar bort mätbara mål i verksamhetsplanen, nu när den är så avskalad. Annars saknas en viktig kontrollfunktion riksstämman har att ställa krav på sin egen organisation imho.
SvaraRaderaNågot år går det säkert bra och nyckeltal är säkert ett bra sätt på lång sikt. Men den föreslagna formen i år känns inte som någon långsiktig lösning.
Tycker att innehållet i sig är bra och ni har fångat essensen i vad unga forskare är för mig.
Såg inte länken på forumet, men ni får gärna kopiera diskussionen dit :)
Kommer förresten inte på riksstämman i år. Så ni får lycka till!
SvaraRadera